2013. október 31., csütörtök

Dimenzióváltás az ápolásban

Csütörtök, reggel 5:30. Egy új hajnal virradt ránk. Mindenkinek a szemében az izgatottság és a közelgő újtól való félelem tükröződött. A kiadós reggeli után, mindenki készen állt arra, hogy egy új kihívással kell szembenéznie. Ez a kihívás sok újat tartogatott mindenki számára, hiszen eljött az a nap amire mindenki várt, az első nap a gyakorlati helyen. Az előző napokban volt alkalmunk megtekinteni a gyakorlati helyeket, ami rendkívül jó volt hiszen így könnyen odatalált mindenki a megfelelő helyre. Hármunknak (Viki, Barni, Andris) egy kicsit később is elég volt elindulni, mivel első nap csupán 7:30-kor kellett jelentkeznünk, az LKH-West recepcióján, Frau Wagner-nél. Ő egy interdiszciplináris manager, és segített minket eligazodni az épületben.
Számomra ez az épület letisztultságot, modernséget és abszolút funkcionalitást sugároz. Miután sikerült átöltöznünk Frau Wagner felkísért minket Barnabással az osztályra, ami a 4. emeleten található.
Ez az osztály egy általános belgyógyászati osztály fertőző betegek részére. A csütörtöki napon a főnővér nem tartózkodott az osztályon, mivel vizsgája volt osztály vezetésből, ezért a helyettes osztály vezető főnővér Eva Schaller fogadott minket. Bemutatott minket a jelenlevő orvosoknak és ápoló személyzetnek,
akik nagyon szívélyes fogadtatásban részesítettek minket, és igazán jól, érthetőn beszéltek. Itt kell megjegyeznem, hogy az osztályon
28 betegágy van amire minimum 8 ápoló jut, köztük vannak segédápolók, diplomás ápolók és szakápolók is. Eva körbevezetett minket először az osztályon, majd az egész épületben, ami tulajdonképpen két részből az LKH-Westből, és a baleseti sebészetből áll. Ezután elmagyarázta, hogy kinek milyen kompetenciája van az ápoló személyzet közül, és milyen egyéb feladatkörök vannak.
A délelőttöt alapápolási feladatok ellátásával töltöttük, számomra óriási élményt jelentett ez, itt tényleg igazán minden a beteg érdekei szereint történik. A pácienesekhez külön odament Eva (nem tudom elégszer ismételni, hogy ő a főnövér helyettes) és ő vette fel a reggeli, ebéd, illetve vacsora rendeléseket. A napi háromszori étkezésüket különféle étrendi ajánlások alapján tudják összeállítani, ami mindenre kiterjed. Napközben forró gyógyteát, frissen örőlt, és főzött minőségi kávét, és magas ásványi anyag tartalmú ásvány vízet ihatnak a betegek. Ha pedig bármi más kívánalmuk van, akkor természetesen készségesen segítenek.
Ezután kiosztottuk a betegeknek az ebédet, amit mindenki nagyon jóízűen fogyasztott, akinek kellett segítettünk az evésben amit szívélyes köszönettel fogadtak. Ekkor vettem észre azt a bizonyos mentalitást, amikor mind a beteg részéről, mind pedig az ápolószemélyzet részéről ÓRIÁSI TÜRELEM van. Miután végeztünk, kivettük a félórás ebédszünetünket, amihez csak annyit fűznék hozzá, hogy előre megrendeltük a helyi hálózatról, a saját profilukról bejelentkezve. Mi is 3 féle menüből tudtunk választani, amihez korlátlan üdítő és saláta fogyasztás volt. Ebéd után visszamentünk az osztályra, ahol már várt minket Eva. Kimentünk a teakonyhába, és adott nekünk egy komplett tervezetet számunkra, ami tartalmazta mindazt amiből a gyakorlat fel fog épülni. Elköszöntünk, és megfáradva, bár új reményekkel tekintve a jövőbe tértünk haza.

Andris voltamNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.